In de kijker

Werkboek Goei Wei
Lees alles over het inrichten van een Goei Wei in dit praktisch werkboek!

Zoek
op adres

FILTER OP

Kaart is aan het laden...
In uw buurt
Beringen

Herstel houtkanten en trage wegen

De combinatie van verschillende typische landschapselementen vormen het ‘gezicht’ van een streek en maken een streek herkenbaar en uniek. Hier ervaar je nog de typische streekidentiteit die zich vertaalt in typische kleine landschapselementen. Dit landschap – met vaak eeuwenoude cultuurhistorische wortels- is ons levende erfgoed en verdient daarom deskundige zorg, net als ons andere erfgoed. Tegelijkertijd heeft ons landschap ook een grote ecologische waarde, met unieke biotopen.

Het RLLK wil deze typische landschapselementen en natuurwaarden behouden, versterken en in de verf zetten.  Deze werkzaamheden worden verricht door sociale economiebedrijven, landbouwers, boomverzorgers en aannemers . Op die manier wordt ook bijgedragen aan de realisatie van een extra maatschappelijke doelstelling: meer werkgelegenheid voor mensen uit de kansengroepen en diversificatie van de landbouw.

Het RLLK zorgt voor de volledige begeleiding van alle acties gaande van overleg, opmaak plan en nazorgplan, vergunningen indien van toepassing, planning en toezicht op de werken.

In Paal (Beringen) werden oude houtkanten hersteld. Exoten die de oorspronkelijke bomen en planten van de houtkant verdringen (Amerikaanse vogelkers), werden bestreden. In 2012 werden de houtkanten in 'hakhoutbeheer' gezet. Op regelmatige tijdstippen wordt de houtkant gekapt of gesnoeid. Zo verjongen de bomen en wordt de biodiversiteit bevorderd. De houtkant ziet er vlak na het kappen erg kaal uit. Maar geen nood, al het volgende jaar staan de eerste jonge scheuten klaar!

Lees meer over het kappen van bomen in de brochure: 4x werken aan bomen.
 

Afbeeldingen