In de kijker

Werkboek Goei Wei
Lees alles over het inrichten van een Goei Wei in dit praktisch werkboek!

Zoek
op adres

FILTER OP

Kaart is aan het laden...
In uw buurt
Beringen

Oude fruitsoorten in holle wegen van Paal

In het voorjaar van 2011 werden de appel-, peren- en pruimenbomen in de holle wegen van Paal geïnventariseerd. Op 30 september 2011 werd opnieuw een bezoek gebracht aan de holle wegen waar nog “wilde” appels en peren voorkomen, samen met Kristine Vander Mijnsbrugge van het INBO. De appels, peer en pruim staan telkens in de houtkanten/holle wegen zelf en lijken ook mee beheerd geweest te zijn. Of het nu gaat om verwilderde appels/peer of dat deze bewust zijn aangeplant in de houtkant is niet duidelijk. 

Deze oude fruitbomen hebben een belangrijke cultuurhistorische betekenis. Ze staan in een houtkantenlandschap dat uniek is voor Vlaanderen.  Het gaat een grote populatie cultuurhistorisch eikenhakhout van gemiddeld 200 jaar oud (soms misschien zelfs 300 jaar oud zoals in de Hekstraat). Al de houtkanten in de holle wegen hebben dezelfde structuur, soortensamenstelling en vroeger beheer. Opmerkelijk zijn ook de aanwezigheid van de vele autochtone hazelaars.

Er werd een voorstel uitgewerkt voor het beheer van deze houtkanten. In de eerste plaats moeten de aanwezige exoten bestreden worden (Amerikaanse vogelkers, robinia, soms ook fijnspar en coniferen). Verder zouden de wilde appels/peer/pruim vrijgesteld moeten worden zodat ze meer licht krijgen en ook meer vruchten kunnen produceren. Tegelijkertijd moeten sommige exemplaren ook bijgesnoeid worden zodat de bomen en struiken terug een natuurlijk uiterlijk krijgen. Vaak zijn ze nu sterk overschaduwd en zijn ze naar het licht toe gegroeid waardoor ze een afwijkende groei en vorm gekregen hebben. Het is zeker de moeite waard om deze oude fruitbomen te bewaren en te vermeerderen.  Ze hebben een cultuurhistorische betekenis.

De Nationale Boomgaardenstichting heeft enten genomen van deze appels/peren en pruimen. Bedoeling is een 150-tal stuks op te kweken die na 3 jaar terug aangeplant kunnen worden in houtkanten in Beringen, maar ook elders in de Lage Kempen.

Afbeeldingen