In de kijker

Werkboek Goei Wei
Lees alles over het inrichten van een Goei Wei in dit praktisch werkboek!

Zoek
op adres

FILTER OP

Kaart is aan het laden...
In uw buurt
Beringen

Sterrenplekje Mijnterril Beringen

De terril van Beringen is een getuige van het Limburgse mijnverleden. Een mijnterril was oorspronkelijk een stortplaats voor steen en steenkoolafval. De kolenproductie kende haar hoogtepunt na de Tweede Wereldoorlog, maar eind jaren '50 kreeg de steenkool concurrentie van aardolie en moesten de mijnen sluiten. In Beringen werden de laatste kolen bovengehaald in 1989. Na de sluiting verboste een gedeelte van de mijnterril spontaan. Deze bomen worden vandaag voor het grootste deel behouden om erosie tegen te gaan. Maar op de top en de noordwestelijke zijde wordt het gebied opengehouden.

De top van de mijnterril in Beringen is maar één van de 20 mooiste sterrenplekjes in de Lage Kempen. Wil je ze allemaal ontdekken? Bezoek dan de website www.landschapssterren.be of bekijk de brochure.

Landschapssterren

Het project Landschapssterren werd opgestart in 2006 door het Regionaal Landschap Lage Kempen, met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Provincie Limburg. Met dit project willen we het waardevolle landschap van de gemeenten die behoren tot de 'Lage Kempen', gelegen in Noord-en West-Limburg, beter bekend maken bij het grote publiek.

Tegenwoordig gaat men mooie landschappen vaak in het buitenland zoeken, terwijl men de schitterende parels uit zijn eigen streek nog niet kent. Denk maar aan het prachtige panoramische zicht bovenop onze mijnterrils of het spectaculaire gevoel dat je krijgt in de diepste holle weg van Vlaanderen!
Met dit project proberen we ons 'eigen' landschap terug naar de mensen te brengen op een leuke manier. Bovendien hopen we zo meer aandacht te krijgen voor de bijzonderheid en eigenheid van onze streek. Hopelijk komt het zelfs zo ver dat onze bevolking weer trots wordt op zijn landschap en het ook wil beschermen en vooruit helpen!

Het project Landschapssterren is een initiatief van Regionaal Landschap Lage Kempen, met steun van Europa en de Provincie Limburg

Afbeeldingen