In de kijker

Werkboek Goei Wei
Lees alles over het inrichten van een Goei Wei in dit praktisch werkboek!

Zoek
op adres

FILTER OP

Kaart is aan het laden...
In uw buurt
Heusden-Zolder

De kluis van Bolderberg

Enkele jaren geleden werd de kluis volledig gerestaureerd en opengesteld voor het publiek. Momenteel staan er zeven grote lindes op de site van de kluis, die symbool staan voor ‘de zeven heerlijkheden’. Uit voorzorg tegen stormschade en ouderdom, werden er zeven nieuwe lindes geplant, om de symbolische waarde van deze bomen te behouden.

Waar vroeger een monumentale oude beuk het zicht domineerde, werden drie nieuwe beuken geplant. In 2008 werd rond de kluis een dunning uitgevoerd die noodzakelijk was/is om de veiligheid van zowel de wandelaars als de kluis zelf te garanderen. Ook werden de bestaande monumentale bomen zoals de 7 linden en enkele eiken een verzorgd. Aan de Kluis heb je een prachtig zicht op de vijvers en het kasteel van Terlaemen. Met de wandelkaart 'Bolderberg' kom je erlangs.

De geschiedenis van de Kluis start bij Lambert Hoelen. In 1672 trok hij op pelgrimstocht naar Rome en het Italiaanse Loreto. Daar werd hij getroffen door de eenvoud en de devotie die uitging van de “Santa Casa”, het huis van Onze Lieve Vrouw in Loreto. Terug thuis zocht hij een plaats om een kapel en kluis te bouwen “folgens die selfde forme ende grootheyt”. Op 16 januari 1673 kreeg hij van graaf Ferdinand zu Inhausen und Kniphausen, Baron van Vogelsanck en Heer van Zolder hiervoor een stuk grond.

De kapel en kluis van O.L.V. van Loreto te Bolderberg werden een druk bezocht bedevaartsoord en kluizenaar Lambert kreeg 11 opvolgers tot 1880. Na 1960 kwamen de gebouwen leeg te staan en
takelden ze snel af tot een ruïne. Dankzij de samenwerking tussen eigenaar Baron de Villenfagne de Vogelsanck, het gemeentebestuur, de vzw Toerisme en de kerkfabriek van Bolderberg kon het gebouw hersteld worden in 2004-2005. Sinds november 2005 woont er zelfs terug een kluizenaar. De kapel werd opnieuw ingewijd door de bisschop van
Hasselt op 13 augustus 2006 en opengesteld voor het publiek.

Afbeeldingen