In de kijker

brochure over het belang van de Parkrangers!
In dit boekje tonen we wat de Parkrangers precies doen en hoe belangrijk hun werk is voor de natuur, het landschap en de toeristische infrastructuur!

Zoek
op adres

FILTER OP

Kaart is aan het laden...
In uw buurt
Heusden-Zolder

Sterrenplekje Bolderberg

Kun je je voorstellen dat je hier aan de zee staat? Miljoenen jaren geleden was dit nochtans zo! De Bolderberg een 'getuigenheuvel', was toen een zandbank die achter bleef nadat de zee zich terugtrok. De top van de Bolderberg behoort met zijn 60m tot de hoogste toppen van Limburg. De Bolderberg ligt in het gebied de Wijers waar je meer dan 1.000 vijvers vindt! Die worden gevoed door de Echelbeek en Laambeek. Ze maken de streek tot een waardevol natuurgebied voor tal van vogelsoorten en andere dieren. Vanop het sterrenplekje kijk je uit over de vijvers en het kasteel van Terlaemen. Deze vijvers ontstonden rond de 13e eeuw door ontginning van ijzerzandsteen. Later werden ze door de abdij van Herkenrode en Averbode gebruikt als viskweekvijvers.

De Bolderberg is maar één van de 20 mooiste sterrenplekjes in de Lage Kempen. Wil je ze allemaal ontdekken? Bezoek dan de website www.landschapssterren.be of bekijk de brochure

Landschapssterren

Het project Landschapssterren werd opgestart in 2006 door het Regionaal Landschap Lage Kempen, met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Provincie Limburg. Met dit project willen we het waardevolle landschap van de gemeenten die behoren tot de 'Lage Kempen', gelegen in Noord-en West-Limburg, beter bekend maken bij het grote publiek.

Tegenwoordig gaat men mooie landschappen vaak in het buitenland zoeken, terwijl men de schitterende parels uit zijn eigen streek nog niet kent. Denk maar aan het prachtige panoramische zicht bovenop onze mijnterrils of het spectaculaire gevoel dat je krijgt in de diepste holle weg van Vlaanderen!
Met dit project proberen we ons 'eigen' landschap terug naar de mensen te brengen op een leuke manier. Bovendien hopen we zo meer aandacht te krijgen voor de bijzonderheid en eigenheid van onze streek. Hopelijk komt het zelfs zo ver dat onze bevolking weer trots wordt op zijn landschap en het ook wil beschermen en vooruit helpen!

Het project Landschapssterren is een initiatief van Regionaal Landschap Lage Kempen, met steun van Europa en de Provincie Limburg

Afbeeldingen