In de kijker

brochure over het belang van de Parkrangers!
We tonen aan hoe belangrijk het werk van de Parkrangers is voor de natuur, het landschap en de toeristische infrastructuur!

Zoek
op adres

FILTER OP

Kaart is aan het laden...
In uw buurt
Houthalen-Helchteren

Hengelhoef

Bezoekerscentrum Hengelhoef is dé uitvalsbasis voor je bezoek aan Hengelhoef. Je kan er terecht voor een drankje, wandelingen en natuurleuke activiteiten. Het oude boswachtershuisje in vakwerkstijl, werd omgevormd tot charmant bezoekersonthaal. Buiten vind je een prachtige moestuin, vlindertuin, konijnen, imkerij en nog veel meer.

Het centrum wordt uitgebaat door Limburgs Landschap vzw. Regionaal Landschap Lage Kempen heeft hen bijgestaan bij het inrichten van de omgeving: de monumentale bomen werden verzorgd, er werden leilindes, meidoorns en houtkanten geplant, de boswegen werden hersteld, er werd een paardenbindbalk geplaatst en een stukje heide hersteld. Meer informatie en de openingsuren van het bezoekerscentrum vind je op: http://www.limburgs-landschap.be/hengelhoef.asp?taal=nl

Bekijk alle veranderingen in Hengelhoef in deze brochure:

Landschapsnieuws 21 by lagekempen

Het project kwam tot stand door een intense samenwerking tussen het Regionaal Landschap Lage Kempen, de gemeentebesturen van Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder, het Agentschap voor Natuur en Bos, Limburgs Landschap vzw en de beheerders van domein Bovy.
Financiële steun kwam van de provincie Limburg, het Vlaams Gewest en de Europese Gemeenschap.
Met dank aan: Europees Landbouwfonds, Vlaamse Overheid, Vlaamse LandMaatschappij, provincie Limburg, Agentschap Natuur en Bos, De Wijers, VDAB, Onroerend Erfgoed, Buurtsofa en vzw Driehoek

 

Het project Hengelhoef

Domein Hengelhoef werd, in het kader van het PDPO-project Parken in De Wijers, heringericht. Zowel op ecologisch en recreatief vlak werd er aandacht gegeven aan de beleving van de omgeving en de waardering van erfgoedelementen. In Hengelhoef gebeurde er heel wat:

Er werd gestart met de renovatie van de imkerij. Na het slopen van de vervallen gebouwen, werd er naast de bijenhal ook een workshopruimte gecreëerd. Deze werd later ingericht met een permanente bijententoonstelling.

Een heideveldje werd aangelegd aan de voorkant van het bezoekerscentrum. Dit duidt het thema van het bezoekerscentrum aan.

De toegangsweg werd beplant.

De deuren van het bezoekerscentrum werden voorzien van ramen. Dat brengt meer licht binnen en geeft een open karakter aan het gebouw.

Er werd een wandelteller geplaatst aan de ingang van het bezoekerscentrum. Hierdoor konden we berekenen dat jaarlijks meer dan 20 000 mensen de site bezoeken.

De boomgaard werd opgewaardeerd en rr werden diverse aanplantingen in de tuin gedaan. Nieuwe fruitbomen werden aangeplant in de boomgaard

De boskapel werd volledig hersteld en ingezegend door de pastoor op 15 april 2012

De wandelwegen werden op diverse plaatsen hersteld. Oude bebording werd vervangen door nieuwe bebording en wegwijzers.Er werden afvalbakken aan de visvijver en parking geplaatst.

Er werd een toegangspoort aan het bezoekerscentrum geplaatst. De afrasteringen werden geuniformiseerd in kastanjehout.

Er komt een vlinder- en insectentuin (2013) De geitenstal, het kippenhok en het konijnenhok werd gerenoveerd.  Er werd led-verlichting op de toegangsweg geplaatst. Dat is handig bij avondactiviteiten of in het najaar. Tenslotte werd bestrating rondom het bezoekerscentrum aangelegd.

Afbeeldingen