In de kijker

Werkboek Goei Wei
Lees alles over het inrichten van een Goei Wei in dit praktisch werkboek!

Zoek
op adres

FILTER OP

Kaart is aan het laden...
In uw buurt
Neerpelt

De Grond van de zaak: bodemverbetering op paardenweides

In het kader van het Europees plattelandsprogramma Leader isdoor de plaatselijke groep Kempen-Maasland het project ‘De Grond van de Zaak: gezonde bodem in de paardenweide’ goedgekeurd.

Het gaat over een gezamenlijkproject van Regionaal Landschap Lage Kempen (promotor), PXL Bioresearch, de Bodemkundige dienst van België, (copromotoren).

Het doel van dit project is om praktisch te onderzoek op te zetten en uit te voeren naar hoe we de bodem op paardenweides kunnen verbeteren. Dit door een gesloten kringloop te maken met compost van paardenmest en andere natuurlijke bodemverbeteraars om zo de bodemvruchtbaarheid en de bodemkwaliteit van de paardenweides te optimaliseren.

Daarna willen we paardenhouders, landbouwers en andere professionelen, die betrokken zijn bij paardenhouderij (bv. dierenartsen)  sensibiliseren rond een gezonde bemesting van de weide.

Zo willen we onder andere de nefaste invloed van ontwormingsmiddelen op de bodemfauna beperken en preventieve maatregelen mbt het weidebeheer voor stellen die de bodemkwaliteit in paardenweides verbeteren.

Hiervoor willen graag samen werken met toonaangevende professionele paardenhouders om een voorbeeld te zijn voor andere paardenhouders.

De gemeenten waarin we gaan werken zijn Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Neerpelt, Overpelt en Peer.

 

 

 

 

De Bodemkundige Dienst van België De grond van de zaak

Afbeeldingen