In de kijker

Werkboek Goei Wei
Lees alles over het inrichten van een Goei Wei in dit praktisch werkboek!

Zoek
op adres

FILTER OP

Kaart is aan het laden...
In uw buurt
Tessenderlo

Stiltepad en stiltegebied Gerhagen

Het stiltegebied Gerhagen was het eerste stiltegebied in Vlaanderen dat het Vlaamse kwaliteitslabel voor stiltegebieden mocht ontvangen. Het is dan ook een bijzonder rustig plekje, midden in het groen. Aan het Bosmuseum kan je vertrekken op één van de twee uitgestippelde stiltewandelingen (3,5 en 6 km). Leen zeker eerst even - gratis - het stilterugzakje uit aan de balie van het Bosmuseum. In deze rugzak vind je enkele handige hulpmiddeltjes om onderweg de stilte en de rust op te zoeken.
Op de stiltepaden werden ook enkele belevingselementen geplaatst (ligbank, hangmat, touwparcours om met de ogen dicht te wandelen, ...) zodat je de stilte zo goed mogelijk kan ervaren. Het stiltepad is gratis en elke dag toegankelijk. Je kan de wandelkaart gratis afhalen aan de balie van het museum of onderaan downloaden. In het Bosmuseum kan je, best vóór je stiltewandeling, nog even in de 'geluidscabine' kruipen. Daar kan je aan den lijve het effect van geluid en stilte op je eigen lichaam testen en leer je alles over geluid en stilte.

Tip: ga ook eens met een stiltegids op pad. Hij of zij helpt je de stilte én de geluiden uit de natuur te horen. In groep ga je op stap en leer je op allerlei manier de stilte te horen, voelen en ervaren. Je kan een stiltegids reserveren op 011 26 54 50. Meer info?

Project stiltegebied Gerhagen

Met de toekenning van het kwaliteitslabel wil de Vlaamse overheid stille gebieden bewaren en een actief stiltebeleid stimuleren. Het aantal stille gebieden in Vlaanderen wordt immers schaarser, terwijl er steeds meer vraag is naar plaatsen om aan het drukke leven te ontsnappen en tot rust te komen. Stiltegebieden zijn dan ook unieke gebieden waar er nog plaats is voor stilte, waarbij stilte niet gelijk staat aan een totale afwezigheid van geluid, maar wel overeenkomt met zo min mogelijk verstorende geluiden, die niet in het gebied passen.

De Vlaamse overheid heeft in Gerhagen metingen uitgevoerd, die uitwijzen dat het gebied uitzonderlijk stil is. De uitreiking van het kwaliteitslabel is dan ook een stimulans om dit stille gebied te bewaren.

De afgelopen jaren werd in Gerhagen reeds hard gewerkt aan de ontwikkeling van een stiltebeleid en het zichtbaar maken van het stiltegebied, in het kader van het STER-project ‘(s)Maak de stilte’, een samenwerking tussen de Vlaamse overheid, VLM, Regionaal Landschap Lage Kempen, de provincie Limburg, de gemeente Tessenderlo en de Werkgroep Ecologie Tessenderlo. Later kwam het vervolgproject 'Ervaar en koester de stilte', met financiële ondersteuning van de Provincie Limburg. Er werd al twee keer een 'stiltedag' georganiseerd. Ook prins Filip en prinses Mathilde kwamen al op bezoek in het stiltegebied Gerhagen.

Vandaag blijft Regionaal Landschap Lage Kempen het stiltegebied Gerhagen mee opvolgen, onder andere in de werkgroep Stilte, rust en ruimte in De Merode, vanwaaruit het Stilteplatform De Merode (voor inwoners, ondernemers etc uit het Merodegebied) wordt georganiseerd. 

 

Afbeeldingen

Bestanden