Nieuws

Loopgravenroute Lummen geopend
05/05/2024

Op het domein De Duizendjarige Eik in Lummen is een wandelroute langs de loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog geopend. Aan de hand van foto's, animaties en persoonlijke verhalen van soldaten in de ErfgoedApp én infopanelen langs de route, kunnen bezoekers de gebeurtenissen herbeleven.

Vandaag is in Lummen de 'Slag om Lummen' herdacht. Om dat stukje geschiedenis beter bekend te maken bij de bezoekers en de eigen inwoners stippelden de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED Lage Kempen) met de hulp van de Geschied- en heemkunde kring van Lummen en met steun van de provincie Limburg een interactieve wandelroute van 2,7 km uit.

Een primeur voor Limburg zijn ook de panelen met levensgrote Belgische soldaten, digitaal en waarheidsgetrouw getekend door ontwerper-kunstenaar Yannick De Smet. “Met de Erfgoedapp van FARO en een QR-code komt dit tafereel tot leven dankzij augmented reality. Het glooiende landschap van 1940 werd volledig gereconstrueerd aan de hand van Amerikaanse luchtfoto’s van 1942 en kaarten. Zelfs rookpluimen ontbreken niet. Al die beelden foto’s en teksten kan je trouwens ook thuis nog bekijken en lezen”, zegt Niels Stoffels nog. Tijdens de wandeling van 2,7 km word je dus een uur lang terug geflitst naar het verleden.

Onder meer in het bos langs de Kwezelstraat zijn de restanten van de schietstellingen en de loopgraven nu de stille getuigen van de gevechten bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Ze werden in ere hersteld en zijn nu goed zichtbaar. Bezoekers kunnen daar persoonlijke verhalen van soldaten van het 38e linieregiment beluisteren, de schietstellingen tot leven roepen via augmented reality in de erfgoedapp van FARO en ook gewoon door de stellingen lopen, langs levensgrote silhouetten van soldaten.

De loopgravenwandeling start aan het domein van de Duizendjarige Eik met een eerste infobord. Vanop de uitkijktoren heb je een mooi uitzicht op de Vallei van de Zwarte Beek waar in 1940 ook Belgen en Duitsers sneuvelden. De 21-jarige motorrijder Jozef Vancompernolle sneuvelde toen hij door de Duitse omsingeling wou rijden om informatie over te brengen naar de bevelhebbers. Zijn oude zwart-witfoto mét motor werd ingekleurd en zijn verhaal kan je beluisteren. Maar ook dat van Maurice Van Kerckhoven, die op 10 mei 1940 aan het Albertkanaal nog een laatste geruststellende brief schreef op zijn spade terwijl Duitse vliegtuigen boven zijn hoofd ronkten. “Daarna werd hij krijgsgevangen genomen en zijn kleinzoon Niko bezorgde ons heel wat informatie en knappe foto’s, ook van loopgrachten en Belgische soldaten in Lummen”, zegt Niels Stoffels van de IOED Lage Kempen. Stemacteurs zullen die teksten later nog inspreken om de fragmenten in de erfgoedapp nog meer tot leven te wekken.

De Oosthoek van Vlaanderen

De Westhoek kent iedereen, maar in Limburg spreken we van de Oosthoek met Leopoldsburg en Liberation Garden als zwaartepunt”, zegt Niels Stoffels van IOED. “Dat museum was het eerste initiatief van ons Oosthoekconcept. Maar na een bezoek aan het museum kunnen mensen bijvoorbeeld een kijkje gaan nemen op het Duits kerkhof in Lommel, de loopgraven in Lummen en binnenkort ook het tankgat in Zonhoven. Bedoeling is dat er in tien gemeenten iets te beleven valt.”

 

Praktisch

De route start aan het domein van de Duizendjarige Eik, Dikke Eikstraat in Lummen. Wil je de interactieve beleving, dan download je best de FARO app via de Apple Store of Google Play voor je aan de wandeling begint. Alle info vind je op het startbord op de parking van het domein.