Wat doen we

Heggen Leggen


Projectperiode: 2020-2023

Wat is een gelegde heg?

Een gelegde heg diende vroeger als veekering of als ondoordringbare afscheiding. Gelegde heggen vormden prachtige groene lijnen doorheen het landschap en boden onderdak aan allerlei vogels, insecten en kleine zoogdieren. Door de komst van prikkeldraad verdwenen echter veel gelegde heggen.

Het heggen leggen of hagen vlechten is een eeuwenoude kunst die verweven is met landbouw, landgebruik, streekkarakter, geschiedenis, biodiversiteit en ambacht.

Het Regionaal Landschap Lage Kempen wil samen met de gemeenten Bocholt, Hamont-Achel en Pelt de honderden jaar oude, maar vergeten techniek van het leggen van heggen herintroduceren.

Er worden voorbeeldsites ingericht rond woningen, (historische) boerderijen, horecazaken, publiekslocaties of historische sites. Iedereen krijgt de kans om deze vergeten techniek opnieuw aan te leren via workshops, demo’s, een handleiding, filmpjes en een symposium.

Daarnaast is  er ook een platform om locaties met geschikte hagen en 'heggen leggers' met elkaar in contact te brengen in deze regio. Zo kan het gebruik in de toekomst verder gezet worden.

Het belang van gelegde heggen

  • Een dichte gelegde heg zorgt voor een goede windbreking langs akkers en vermindert hiermee bodemverstuiving en uitdroging. Ze voorkomen afspoeling van goede grond bij zware neerslag en zorgen voor een betere regeling van natuurlijke drainage. De heggen trekken ook 'nuttige' insecten aan die van pas komen bij biologische bestrijdingstechnieken.
  • De aanplant van nieuwe heggen of het leggen van bestaande heggen aan (landbouw)bedrijven zorgt voor een betere integratie met het landschap. Het zorgt voor een mooie (bedrijfs)omgeving. De heggen versterken het landschap en versterken het streekkarakter. Ze versterken de belevings- en natuurwaarde van erven en tuinen. Daarnaast kunnen ze ook gebruikt worden als een moderne vorm van veekering (een groene barrière voor dieren en/of mensen)
  • Meer gelegde heggen verhogen de biodiversiteit en vormen een rustplek/broedplek voor heel wat dieren. Ook zijn ze ideaal voor bijen en dit is interessant voor aanpalende land- en tuinbouwgewassen.
  • Het is duurzaam. Een gelegde haag kan mits goed onderhoud jarenlang meegaan.

Goed gelegd

Via het platform www.goedgelegd.be  willen we eigenaars van geschikte hagen in verbinding brengen met heggen-leggers. Je kan je hier registreren als je een geschikte haag hebt (ook buiten de gemeenten Bocholt, Hamont-Achel en Pelt) of als je graag hagen wilt gaan leggen. Je zal deel uit maken van een enthousiaste groep heggen leggers die de techniek wil aanleren, in stand houden en promoten.

Je haag komt in aanmerking om te leggen als ze voldoet aan volgende eigenschappen:

  • Minstens 3 meter hoog
  • Ongeveer 25 meter lang zijn (langer mag zeker)
  • Ongeveer 4 à 5 cm stamdikte
  • Alle soorten zijn geschikt

Naast geïnteresseerde heggen leggers zoeken we professionals uit de regio zoals bijvoorbeeld landbouwers, agro-beheerders, groenwerkers, landschapsarchitecten die interesse hebben in de techniek van het heggen leggen.

Alle info over hoe je heggen kan leggen vind je via www.goedgelegd.be .
Meld je aan om heggen legger te worden of laat je heg registreren om te laten leggen.

We ontwikkelden een praktische gids met tips hoe je zelf je heg via verschillende methodes kan leggen. Download de gids hier.

 

 

 

Partners

Dit project wordt gerealiseerd in samenwerking met Gemeente Pelt, Gemeente Bocholt, Stad Hamont-Achel, Biotechnicum, Inverde, Natuurpunt (Hamont-Achel, Pelt, Bocholt), Landelijke Gilden, Lisro, Velt, Werkgroep ISIS, Tuinhiers.

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij Leader, een subsidieprogramma dat deel uitmaakt van het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Met financiële steun van:


                    

Contactpersoon

Hanne Mengels
Communicatie en Participatie


hanne.mengels@rllk.be
+32 11 78 52 59