Nieuws

Limburg bloemenpracht
03/08/2020

Sinds 2016 organiseren we gezamenlijk met de drie Limburgse regionale landschappen een groepsaankoop voor bloemenzaadmengsels.

Voor 2020 is er maar liefst 9715 kilogram zaadgoed besteld. Dat is in totaal goed voor 315 ha extra bloemenpracht in Limburg.

De oppervlakte stijgt ieder jaar: van 113 ha in 2016 tot maar liefst 315 ha dit jaar.

Het voordeel van onze mengsels is dat ze uit streekeigen soorten bestaan en dat zaden niet behandeld zijn met zaadbehandelingsmiddel.

Waarom is een bloemenakker nuttig?

Kleine en grote dieren zijn altijd op zoek naar voedsel en schuilplaatsen, maar die zijn steeds moeilijker te vinden. Het aanbod aan stuifmeel en nectar is te klein en niet gevarieerd. In de winter vinden akkervogels en wildsoorten weinig voedsel en in de zomer is het insectenaanbod voor de akkervogels beperkt. Daarom besloten de drie Regionale Landschappen in Limburg zaadmengsels
samen te stellen en te verspreiden zodat deze dieren meer kansen krijgen om te overleven.

Welke dieren gebruiken deze bloemenweides?

De bloemen en kruiden trekken vlinders, bijen en hommels aan die zich tegoed doen aan de nectar. Tal van vogelsoorten profiteren van de zaden en de insecten. Grondbroeders, zoals de patrijs, kunnen er hun jongen in groot brengen. Ze krijgen een
groot insectenbuffet voorgeschoteld en kunnen er schuilen bij koud en nat voorjaarsweer.

Maar ook roofvogels zie je boven deze akkers en weilanden vliegen, op zoek naar muizen. Andere kleine zoogdieren zoals hazen en konijnen schuilen in de akkers en gaan op zoek naar knollen en bladeren. Zelfs reeën kom je er tegen. Door de akkers in te zaaien met een lage zaaidichtheid krijgen ook natuurlijke akkerkruiden de kans om te kiemen. Zo dragen ze bij aan de plantendiversiteit in de akkers.

Voor wie?

Wildbeheereenheden, natuurverenigingen, imkerbonden, scholen, gemeentebesturen, landbouwers, … Bezit je of bewerk je gronden in Limburg? Dan kan je via het Regionaal Landschap in jouw buurt zaadgoed bestellen voor bloemrijke akkers en weiden. Dat is mooi voor het oog en goed voor onze inheemse fauna en flora. Door deze samenaankoop kunnen we een prima prijs/kwaliteit voorleggen. Het bestelde zaadgoed kan je afhalen bij jouw Regionaal Landschap.

Dit najaar kan je opnieuw bestellen via www.limburgzaait.be