Nieuws

RLLK is 20 jaar
15/05/2023

passie voor vergeten landschap

In 2023 bestaat het Regionaal Landschap Lage Kempen 20 jaar. In 2003 startten we met onze missie rond het verbinden van mensen, natuur en landschap in ons werkingsgebied: 14 gemeenten in Noord- Midden en West-Limburg. Tijd om eens te gaan luisteren bij Ilse Ideler, directeur van RLLK, die er al van in het begin bij is...

Kan je een voorbeeld geven hoe het regionaal landschap de mensen met natuur en landschap verbindt ?
“We ‘ontdekten’ tot ons plezier vele oude knoteiken in Lummen en omgeving. Mensen kennen knotwilgen, maar iedereen was vergeten dat wij vroeger in onze streek ook eiken knotten. We ontdekten dat ook de 1.000-jarige eik een knotboom was en het tijd was voor een gezondheidskuur. De boom kreeg verzorging en errond kwamen infoborden met 1.000 j aar lokale geschiedenis, zitbankjes, een uitkijktoren… Maar vooral het vrolijke ‘Boomenfeest’, waar mensen in de gietende regen hun huwelijksbeloften hernieuwden aan de voet van de 1.000-jarige eik, blijft in mijn herinnering staan als een bijzonder moment!”

Wat is jouw favoriete plekje?
“Ik ga heel graag wandelen in één van de vele mooie parken die we mochten herinrichten. Neem nu Bovy of Kelchterhoef, waar we ervoor zorgden dat bezoekers er van alles kunnen beleven, maar waar we een ideale thuis creëerden voor dier- en plantensoorten. We dragen extra zorg voor het water, want de parken liggen in De Wijers, land van 1001 vijvers. We blijven met het Regionaal Landschap de gemeenten trouwens ondersteunen met het intensieve beheer van de parken.”

Wat vind je soms moeilijk in je job?
“Lastig vind ik dat noodzakelijk natuurbeheer niet altijd makkelijk uit te leggen is. Soms moet je ingrijpend te werk gaan. In Bosland liggen bv. nog heel wat landduinen waarvan de geschiedenis teruggaat tot de laatste ijstijd. Voor kinderen zijn de duinen zalig om te spelen, maar er zijn ook zeer zeldzame soorten die deze landduinen met heide en kleine bomengroepjes echt nodig hebben.
Het Regionaal Landschap heeft in Den Brand in Hechtel-Eksel, maar ook in Molenheide in Houthalen- Helchteren heel wat landduinen weer ‘tevoorschijn getoverd’. Daarvoor moesten wel dennenbomen sneuvelen. En dat proberen we telkens weer goed uit te leggen.”

Jullie werken niet enkel rond natuur en landschap maar ook rond erfgoed?
“Er ligt in ons landschap nog veel erfgoed verborgen. Zo konden we in Bocholt een urnenveld uit vroege ijzertijd (800-400 voor Chr.) restaureren en educatief inrichten. We vonden lokale erfgoedambassadeurs die ook kinderen aansteken met hun enthousiasme.” “Zo kleiden en bakten de leerlingen van de basisschool De Vlieger zelf urnen die ze op een outdoor tentoonstelling op de site trots aan hun
familie toonden. En zo blijft het erfgoed levend, zalig toch!”
Wat is jouw droom voor de volgende 20 jaar? “Ik zie alle medewerkers van het Regionaal Landschap Lage Kempen zich ook de volgende 20 jaar met dezelfde passie inzetten. “We kennen nog genoeg vergeten landschappen, verborgen natuur en onbekende erfgoedparels waarvoor we met onze partners aan de slag kunnen!”

Neem tot dinsdag 27 juni deel aan onze verjaardagswedstrijd en win een leuke prijs (prijzenpot ter waarde van 600 euro)

Lees het volledige interview van Ilse in de Lina van juni 2023: