Nieuws

Archeologiedagen 2020
12/10/2020

Het vijfde leerjaar van basisschool De Vlieger uit Kaulille en de erfgoedambassadeurs van Verhalen uit de bodem sloegen op de vrijdag van Archeologiedagen de handen in elkaar om het urnenveld Dorperheide in Kaulille voor de toekomst te beschermen. Ze kregen eerst uitleg over het behoud en beheer van deze archeologische site en hielpen met het verspreiden van heidestrooisel, zodat de oorspronkelijke vegetatie weer hersteld kan worden. Het herstel van heide op de ‘Dorperheide’ heeft namelijk zowel op het archeologisch erfgoed als de biodiversiteit van deze plek een positief effect. De Vlieger en de erfgoedambassadeurs gaven hiermee de aftrap van een Jong Redt Oud-project dat de gemeente Bocholt in samenwerking met deze partners en IOED Lage Kempen dit schooljaar zal uitvoeren met financiële ondersteuning van de Provincie Limburg. Houd onze website in de gaten voor de volgende acties rond dit project.

Fietsroute 'Verhalen uit de Bodem'

Ook in het weekend van Archeologiedagen zetten we de fietsroute van ‘Verhalen uit de Bodem’ nog eens in de kijker! Dit is een uitgestippelde route van 40km langs drie archeologische sites in Noord-Limburg. Je bezoekt de grafheuvels in Hamont-Achel, het urnenveld in Kaulille en de Celtic fields in Pelt. Elke site is uitgerust met een bankje en infobord, waar je even tot rust kan komen en meer kan leren over hoe je kan zien dat er een prehistorisch akkercomplex onder het Kolisbos verscholen ligt of over hoe onze voorouders met hun doden omgingen in de brons- en ijzertijd. De fietsroute volgt grotendeels het knooppuntennetwerk. Enkel voor de site in Kaulille wijk je hier even van af. De brochure met de fietsroute kan je hier downloaden.
In elk van de drie gemeenten is er een vertrekpunt voorzien: Parking Boskerkhof (Hamont-Achel), Hoek Kettingbrugweg – Belgebergstraat (Bocholt) of Parking Torenstraat aan de brandtoren (Pelt).