Nieuws

Juni scheert hoge toppen
10/06/2023

Veel mensen zijn deze maand in de weer met het scheren van de hagen…

Wist je dat de 16 regionale landschappen in Vlaanderen samen vorig jaar 72 kilometer hagen aanplantten of herstelden? We onderhouden daarenboven ook nog eens 53 km hagen en heggen…

Wil je graag een strakke haag? Dan scheer je best twee keer per jaar. Ideaal moment voor de eerste scheerbeurt is half juni, omdat de vogeltjes dan hun nest verlaten hebben en ze nog niet aan hun tweede broedsel begonnen zijn. Na half september scheer je dan best een tweede keer.

Maar wist je dat je je haag ook mooi kunt laten groeien? Dan is 1 keer scheren per jaar voldoende, meestal in september. Je haag bloeit mooi in het voorjaar, vogels kunnen er heerlijk in nestelen en insecten vinden er ook hun gading. Je moet dan wel voldoende ruimte hebben om je haag mooi te laten uitgroeien maar het loont: je haag zal gonzen van het leven!
Voor de durvers: leg je haag eens. Deze eeuwenoude techniek werd vroeger gebruikt om een haag ondoordringbaar te maken zodat het vee op de weide bleef. Alle info vind je op www.goedgelegd.be .

Denk eraan: Meidoornhagen scheer je omwille van bacterievuur wel tussen 1 november en 1 maart.

Nog enkele tips

• Zorg voor scherpe materiaal; Bot materiaal zal je plant kwetsen.
• Ontsmet je materiaal na elke snoeibeurt en eventueel ook als je verwisselt van planten. Zo vermijd je dat je ziektes doorgeeft.
• Smeer je materiaal goed. Smeermiddel kan je ook gecombineerd met ontsmettingsmiddel kopen.
• Check je materiaal voor gebruik en ga zeker na of alles goed vast staat.
• Investeer in veiligheidskledij. Bij gebruik van een kettingzaag bijvoorbeeld is een zaagbroek geen overbodige luxe.
• Geef jonge aanplantingen voldoende water. Oudere planten hebben in principe geen extra water nodig tijdens lange periodes van droogte.