Nieuws

Domein Bovy krijgt een snoepgaard
27/01/2022

Ontdek, pluk, proef en geniet! Wat is er leuker en lekkerder dan plukken en eten uit de natuur? Op Domein Bovy in Heusden-Zolder werkt het Regionaal Landschap Lage Kempen samen met de gemeente Heusden-Zolder een wildplukbelevingspad uit.

Langsheen deze route kan je naar hartenlust plukken en proeven van heel wat lekkers uit de natuur. We willen de bezoekers kennis laten maken met eetbare natuur en wilde eetbare planten. Een nieuwe vorm van natuurbeleving, bewustmaking van gezonde voeding, herintroductie van oude gebruiken en het gebruik van kruiden in de voeding en de huisapotheek.

Wildplukbelevingspad

Het hoofdthema wordt ‘eetbare bomen en struiken’. Een bewegwijzerde route van ongeveer 2 km leidt je langs een vijftiental eetbare boom- en struiksoorten. Met de hulp van informatieve bordjes kom je te weten welke plantendelen eetbaar zijn en makkelijke receptjes geven je inspiratie om thuis aan de slag te gaan met wilde ingrediënten. Daarnaast voorzien we 2 sneukelzones: het evenementenplein wordt omgedoopt tot een ‘eetbaar gazon’ en rondom de dierenverblijven komt er een snoepgaard met allerhande lekker fruit, noten en bessen.

Aanleg snoepgaard

Deze week wordt er alvast gestart met de aanplant van de snoepgaard. Tussen de bestaande picknickbanken worden snoephaagjes met kleinfruit geplant zoals witte en rode aalbessen. Verder zullen frambozenhaagjes, zwarte bessen en jostabessen voor lekkere gezonde tussendoortjes zorgen. De appelboomgaard wordt uitgebreid met peren, perziken, pruimen, kersen en okkernoot maar ook enkele minder bekende en eerder vergeten fruitsoorten zoals kweeperen, mispels en mirabellen krijgen een plekje in de snoepgaard. Een sleedoornstruweel zal binnen enkele jaren heerlijke sleedoornbessen leveren waar lekkere likeurtjes van gemaakt kunnen worden.

Ontdekkingskaart

Een wildpluk-ontdekkingskaart zal de bezoekers van Domein Bovy inspiratie geven om te zoeken, te vinden, te plukken en te bereiden. Het wildplukpad zal officieel geopend worden voor het grote publiek in het voorjaar van 2023.
Het wildplukbelevingspad wordt een nieuwe toeristische troef binnen De Wijers, waar domein Bovy als toegangspoort deel van uitmaakt.
Het Regionaal Landschap plant ook nog andere wildplukpaden in de Lage Kempen, en werkt hiervoor samen met onder meer de gemeente Houthalen-Helchteren.

Meer info: ilse.plessers(at)rllk.be