Nieuws

Zorgbelevingstuin Mariaziekenhuis geopend
15/03/2021

15 jaar na de opening van het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt, werd vandaag een prachtige zorgbelevingstuin geopend in aanwezigheid van minister van Leefmilieu Zuhal Demir. Met middelen van "Natuur in Je buurt" waarvan het thema in 2019 "Natuur en gezondheid" was, kon het ziekenhuis met hulp van Regionaal Landschap Lage Kempen, de buitenomgeving vergroenen.

 


Minister van Leefmilieu Zuhal Demir: "Het is een open deur intrappen als ik zeg dat de natuur een positieve invloed heeft op mensen. Natuur brengt rust in je hoofd, geeft nieuwe energie en zorgt dat je je beter in je vel voelt. Het effect van natuur op gezondheid is het sterkst voor de meest kwetsbaren onder ons. Het mag dan ook niet verbazen dat zorginstellingen steeds meer inzetten op vergroening van hun buitenruimte."

Wat een jaar geleden nog een kale, droge gazonvlakte was met diepe wateropvangbekkens die volledig afgesloten was voor het publiek, is nu een openbare biodiverse tuin.

We richtten een interne projectwerkgroep op bestaande uit personeel van verschillende afdelingen. Zij hadden enkele leuke ideeën om de buitenruimte mee vorm te geven en deel te laten uitmaken van de ziekenhuiswerking. Het Regionaal Landschap ging met deze input aan de slag. We vormden de grasvlakte om tot een belevingstuin met aromatische kruiden, hagen, fruithagen, bloembollen, een bloemenweide, hoogstammige bomen en fruitbomen. Vanuit de belevingstuin werd een verbinding gemaakt met het aangrenzende fiets- en wandelpad zodat bezoekers vanuit het centrum van Pelt er ook van kunnen genieten. Er werd een semi-verhard rolstoelvriendelijk pad aangelegd met rust- en picknickplekken. De oorspronkelijke diepe wateropvangbekkens werden voorzien van uitstapplaatsen voor amfibieën. Door het gazon niet meer zo vaak te maaien, krijgen wilde bloemen de kans om te bloeien en vinden heel wat insecten er voedsel en een schuilplek. Drie oude zomereiken kregen een verzorgingsbeurt.ers, personeel als omwonenden van kunnen genieten.

Inspiratiegids Natuur met Zorg

Gedeputeerde voor Leefmilieu en natuur Bert Lambrechts: "Om zorginstellingen in heel Vlaanderen te inspireren werkten de 16 regionale landschappen een inspiratiegids uit met concrete tips om de buitenruimte van de zorginstellingen te vergroenen. Het is niet toevallig dat alle Vlaamse regionale landschappen dit jaar werken rond het thema natuur en gezondheid. Met de Week van de Zorg voor de deur, vinden we het belangrijk om vergroening van de zorgsector onder de aandacht te brengen. De mogelijkheden om de omgeving van een zorginstelling te vergroenen, zijn talrijk."

 

 

Lees het persbericht hier