Nieuws

centrumvijver Zonhoven krijgt make-over
03/02/2020

De ontoegankelijke moerasvijver ter hoogte van het gemeentehuis in Zonhoven wordt omgevormd naar een belevingsvolle vijver met ruimte voor water, natuur, én ontmoetingen! Zonhoven vormt immers het hart van De Wijers, het land van 1001 vijvers met unieke natuur. De Wijers tot in het centrum van Zonhoven brengen, is één van de doelstellingen van het project.

De vijver is uniek gelegen pal in het centrum van Zonhoven waardoor de natuur tot vlakbij de mensen kan gebracht worden. Na de herinrichting kunnen dieren de vijver als stapsteen gebruiken om zich zo makkelijker te verplaatsen. Niet alleen zorgen we zo voor een ecologische verbinding in vallei van de Roosterbeek maar wordt er ook meer ruimte gecreëerd voor waterberging.

Concreet zal de vijver opengemaakt worden door de ruigte rondom te dunnen. Zo valt er terug meer licht op de vijver, wat belangrijk is voor de waterkwaliteit. De oevers van de vijver krijgen een ander profiel en de vijverbodem zal grondig gereinigd worden. Ook worden er bomen aangeplant.

Er komt een vlonderpad met zitbanken in Wijersstijl zodat iedereen in contact kan komen met het water. Het pad wordt opgenomen in het trage wegennetwerk en zal breed genoeg zijn voor rolstoelen, een pluspunt met het verzorgingstehuis vlakbij. 

Er is een budget voorzien van 150.000: de helft wordt door de Vlaamse Landmaatschappij betaald, de rest draagt de gemeente. Het Regionaal Landschap Lage Kempen is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project. De werken starten in de winter van 2019 en duren tot april 2020.

Voor het echte wijergevoel kan je dus binnenkort terecht in het centrum van Zonhoven!