Nieuws

eerste wildplukplad van Vlaanderen opent in Domein Bovy
11/06/2023

De moderne mens is het een beetje uit het oog verloren, maar de natuur heeft heel wat lekkers te bieden. Met het eerste wildplukpad in Vlaanderen brengen de gemeente Heusden-Zolder en Regionaal Landschap Lage Kempen mensen terug in contact met wilde, eetbare planten. Zondag 11 juni opende het allereerste wildplukpad in Vlaanderen in Domein Bovy.

Het project “Parken met Smaak” startte in 2021 met de inventarisatie van het eetbare groen in het domein. Op basis daarvan werd een wildplukroute uitgestippeld, rekening houdende met bepaalde rustzones voor fauna in het domein. Er werd gekozen voor eetbare bomen en struiken als hoofdthema omdat kruiden snel omgewoeld worden door everzwijnen. Verspreid over het 2 kilometer lange pad staan 15 infobordjes met weetjes over het culinaire en medicinale gebruik van bomen en struiken. De evenementenweide werd omgedoopt tot een eetbaar kruidengazon. In de picknickweide bij de dierenverblijven werd de bestaande appelboomgaard aangevuld met peren, kersen, pruimen en perziken en kleinfruit, maar ook minder bekende en vergeten vruchten zoals mispels en kweepeer mogen er geoogst worden.

We lieten een wildplukkruidenthee ontwikkelen die je in de lokale horeca kan proeven.

Er worden in de toekomst nog 2 nieuwe parken met Smaak aangelegd in domein Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren en het Park van de Directeurswoning Beringen.

Alle info met tips, weetjes en recepten vind je op www.parkenmetsmaak.be

Meer info: 

ilse.plessers(at)rllk.be