Wat doen we

Archeologiedagen


Projectperiode: jaarlijks

Thema 2022: Op zoek naar de steentijd onder het stuifzand in Molenheide

RLLK organiseerde voor Archeologiedagen 2022 in samenwerking met de gemeente Houthalen-Helchteren een rondleiding voor de secundaire scholen van de gemeente in Molenheide op vrijdag 20/05/2022. Momenteel wordt er in het Wild-en Wandelpark Molenheide namelijk werk gemaakt van een groot natuurherstelproject. Onder de dennenbomen, die daar destijds voor de mijnbouw werden aangeplant, liggen er eeuwenoude zandbergen.

Sommigen kwamen al aangewaaid door de strakke winden tijdens de laatste ijstijd, anderen ontstonden in de middeleeuwen. Voor de werken om deze landduinnatuur te herstellen kunnen worden aangevat, wordt er een archeologisch (voor)onderzoek uitgevoerd. Dankzij verschillende boringen in het gebied brengen archeologen de stuifzanden in kaart en helpen ze zo mee het ontstane landschap lezen en bepalen hoe de werken moeten worden uitgevoerd.

Aan de hand van het uitgevoerde landschappelijk bodemonderzoek werd ook voorgesteld om verder onderzoek te doen naar prehistorische en proto-historische vindplaatsen. We nodigden daarom op vrijdag 20/05/2022 graag landschapsarcheoloog Eckhart Heunks uit op het terrein om samen met projectcoördinator Joke Roebben van Regionaal Landschap Lage Kempen uitleg te geven over dit archeologisch onderzoek en het toekomstige natuurherstel te Molenheide.

Twee scholen tekenden in op het aanbod: Keerpunt (volledige school met het eerste en tweede jaar) en Lucerna (eerste jaar). De rondleidingen werden ingepland in de voor- en namiddag. De rondleiding in de namiddag werd omwille van het onweer geannuleerd.

Na de rondleiding werd er een interview met Eckhart Heunks afgenomen rond het archeologisch onderzoek te Molenheide.

Archief

Sfeerverslagjes van de archeologiedagen:  2021 en 2020.

 

 

Partners:


        

Met financiële steun van:


    

Contactpersoon

Erfgoeddienst
Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst


erfgoed@rllk.be
+32 11 78 52 59