Wat doen we

Belevingspad De Bever


Projectperiode: 2017-2018

In januari 2018 startte de stad Hamont-Achel samen met het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) en het Agentschap Natuur en Bos met een groots project op domein De Bever. Vijverherstel, heideherstel en het aanleggen van een avontuurlijk belevingspad waren daarbij de drie hoofddoelstellingen.
Al van in de jaren ’60 is domein De Bever een recreatieoord voor jong en oud. Maar omdat de natuur er jarenlang haar vrije gang kon gaan, drongen natuurherstellingswerken zich op. Op een jaar tijd kreeg het domein dan ook een heuse facelift.

Naast natuurherstelwerken werd er een beleef- en ontdekkingspad aangelegd met steun van het Platttelandsproject Leader.

Het pad kronkelt over een afstand van twee kilometer langs de hooilanden, de vijver en de nabijgelegen bessenplantage. Naast een aantal educatieve elementen, bevat het pad ook heel wat speelelementen zoals een vlonder en een uitkijktoren met uitzicht over de bessenplantage. In totaal werden er 11 elementen op maat ontworpen en geplaatst. De wandelaar komt op speelse wijze alles te weten over het belang van water voor de natuur en de omliggende landbouw.

Dit project is een mooi voorbeeld van burgerparticipatie: een lokale werkgroep werkte het belevingspad mee uit en de gemeentelijke MINA-raad selecteerde de monumentale bomen die nog aan de rand van de vijver konden blijven staan. Visspecialisten van de Likona Vissenwerkgroep en lokale vissers brachten een groot deel van de vissen uit de vijver naar een nieuwe veilige plek.

Het belevingspad kreeg de naam Beverpad, gekozen door de Hamont-Achelaar.
Er werd een ontdekkingskaart op kindermaat ontwikkeld.


Partners:


        

Met financiële steun van:


            

Contactpersoon

Ilse Plessers
Beleving, educatie, planten en zaadgoed


ilse.plessers@rllk.be
+32 11 78 52 59