20 jaar RLLK

Energieke houtkanten

 Gemeente  Bocholt, Peer, Hamont-Achel, Pelt, Hechtel-Eksel
 Thema  Natuur- en landschapszorg
 Jaartal  sinds 2013

We werken al sinds 2013 aan een beter beheer van de houtkanten in de streek, samen met verschillende publieke en private partners via verschillende projecten.

Een houtkant is een lijnvormig landschapselement dat bestaat uit bomen en/of struiken en hoge kruiden. Sommige houtkanten zijn aangeplant, andere zijn spontaan ontstaan en weer andere zijn een overblijfsel van wat ooit bos was. Houtkanten zijn de groene aders door ons buitengebied en voor veel dieren vaak het enige toevluchtsoord in een cultuurlandschap. Maar ze hebben onderhoud nodig.

Het startschot werd destijds gegeven in Bocholt waar lokale landbouwers houtkanten beheerden volgens een gezamenlijk opgemaakt visieplan. Het hout verwerkten ze tot kwaliteitsvolle houtsnippers die nog altijd gebruikt worden voor de productie van warmte voor kleuter- en basisschool De Driehoek, het Biotechnicum en het aanpalende parochiehuis.

Door houtkanten op deze manier te beheren, geven we ze een toekomst in ons landschap, boosten we de biodiversiteit en vormen ze een duurzame vorm van lokale energie.

Intussen beheren we ook ieder jaar in Pelt, Hamont-Achel, Peer en Hechtel-Eksel kilometers houtkanten, en stonden we aan de wieg van het Biomassaplein dat snippers afkomstig van landschapsbeheer droogt.

Deze winter organiseren we trouwens een samenaankoop voor de aanplant en het beheer van houtkanten. Neem zeker eens een kijkje op www.houtiglandschap.be  en plant je eigen houtkant aan!