Wat doen we

Hoeve Mieneke herleeft

Na de renovatie van Hoeve Mieneke op domein Kelchterhoef in 2019 ging het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren op zoek naar een nieuwe invulling voor de hoeve en zijn erf. Het antwoord kwam van Regionaal Landschap Lage Kempen en de IOED Lage Kempen die ook bij RIMO Limburg aanklopten.

In 2020 werd de omgeving van de hoeve door Regionaal Landschap Lage Kempen opnieuw aangelegd. Als ondersteuning en aanvulling op dit project zorgde IOED Lage Kempen voor de educatieve ontsluiting met een infobord en de ErfgoedApp met subsidies van de Provincie Limburg. Jaak Beertens, de kleinzoon van Mieneke werd geïnterviewd. Hij groeide op in hoeve Mieneke. Het interview dient als basis voor de reconstructie van de tuin van de hoeve. De beelden worden samen met het fotoalbum van de familie opgenomen in de ErfgoedApp. Je kan de info in de ErfgoedApp raadplegen door de tekening van het infopaneel te scannen. 

Buurthuis Meulenberg, dat door RIMO aangestuurd wordt, zal het peterschap op zich nemen van de nieuw aangelegde moestuin. Enkele wijkbewoners richten de moestuin in en onderhouden ze. De wijkbewoners beslissen welke groenten en fruitsoorten ze planten. Ze mogen genieten van de opbrengst van de tuin. RIMO zal ook met de wijkbewoners activiteiten organiseren rond de hoeve. Zo komt er terug leven in en rondom de hoeve en krijgt Mieneke een tweede leven.
Contactpersoon

Erfgoeddienst
Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst


erfgoed@rllk.be
+32 11 78 52 59