Wat doen we

Toolbox kapellen

Toolbox 

IOED Lage Kempen startte in 2018 met de actualisatie van de inventarissen van de kapellen in de aangesloten gemeenten. Hiervoor werd ook een waarderingskader uitgewerkt dat deze erfgoedobjecten indeelt in vier categorieën, waaraan acties kunnen worden gekoppeld voor het beheer, behoud en ontsluiting. Dit werkinstrument kan dan aan de basis liggen van bijvoorbeeld een restauratie, de plaatsing van een infopaneeltje, het uitwerken van een kapelletjesroute (via de ErfgoedApp), het vergroenen van de omgeving, etc.

Vaak opgericht uit dankbaarheid of gelofte zijn de kapelletjes sterk verbonden met verhalen en gebeurtenissen van lokale families en buurten. Hoewel het devotionele aspect vandaag sterk verminderd is, merken we dat ze plaatselijk nog erg worden gewaardeerd. Een samenwerking met lokale vrijwilligers en buurten rondom deze kapelletjes is cruciaal. Het project werd daarom hervormd naar een toolbox waarvoor gemeenten met vrijwilligers zich kunnen aanmelden om samen met de IOED het gewenste traject en acties uit te zetten. Ben je geïnteresseerd om in jouw gemeente voor één of enkele kapellen iets uit te werken, neem vrijblijvend contact op en dan bekijken we samen wat er mogelijk is! 

Bekijk hier de toolbox .

 

Inventarisatie 

Iedereen kent wel een kapel in zijn of haar buurt. Kapellen, grotten en veldkruisen worden al jaren gebruikt door mensen om dichtbij huis hun geloof te beleven. De maand mei is traditioneel de Mariamaand. Die maand worden de vele kapelletjes en grotten ter ere van Maria extra versierd in de  traditionele blauw-witte kleuren. Ook vandaag de dag trekken mensen vaak naar deze kleine bezinningsoorden om te bidden of tot rust te komen en samen met de buurt hun geloof te eren. 

Ken jij een kapelletje in jouw buurt, weet jij er een leuk verhaal over of wil je meewerken aan de inventarisatie van dit klein historisch erfgoed? Stuur ons een berichtje en help zo om onderstaand kaart aan te vullen. 

 

 

Contactpersoon

Erfgoeddienst
Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst


erfgoed@rllk.be
+32 11 78 52 59