20 jaar RLLK

Meer en betere natuur

Gemeente  Hechtel-Eksel
 Thema  Natuurherstel
 Jaartal  2017

In de Lage Kempen ligt het grootste aandeel Europees belangrijke natuur van Vlaanderen. Dat is fantastisch, maar geeft ons ook een grote verantwoordelijkheid. Het Regionaal landschap helpt particulieren, bedrijven en gemeenten met herstel en beheer van deze natuur.

Een mooi voorbeeld is het landduinherstelproject dat we in 2017 uitvoerden in het natuurgebied In den Brand in Hechtel-Eksel. Vroeger was het natuurgebied één zandduin waar men ver kon kijken over de zandvlakte. Deze eeuwenoude landduin werd destijds beplant met dennen voor de mijnbouw en hierdoor verdween een groot deel van de unieke en zeldzame landduinnatuur. Al jaren gingen er stemmen op om de landduinen van “In den Brand” weer zichtbaar te maken. Met het landduinherstelproject werden dankzij middelen van Vlaamse overheid en Europa de landduinen over een oppervlakte van 8,5 ha hersteld. Een project waar we fier op zijn!

Het landduingebied werd feestelijk ‘geopend’ met een duinenpicknick. De duinen worden weer een thuis voor unieke soorten zoals nachtzwaluw, gladde slang, boomleeuwerik en Ijslands mos. Maar ook lokale bewoners komen graag naar hun duinen om in het zand te spelen, communiefoto’s te maken of naar de hoogste top te wandelen.

Ook herstellen we Europees belangrijke natuur in andere gemeenten in de Lage Kempen zoals in Houthalen-Helchteren (landduinherstel) , Pelt (natter bos en heide) en Hamont-Achel (natte heide).