Wat doen we

Verhalen uit de bodem

IOED Lage Kempen realiseerde samen met de gemeenten Bocholt, Hamont-Achel en Pelt het project ‘Verhalen uit de bodem. Lokale ambassadeurs verbinden met erfgoedsites’. De opzet van dit participatief, educatief ontsluitingsproject was om drie waardevolle archeologische sites via gegidste rondleidingen en lezingen te presenteren aan lokale inwoners en hen te stimuleren om zich te engageren voor de ontsluiting en monitoring van deze sites.
De archeologische sites zijn het urnenveld Dorperheide (Bocholt), de grafheuvels Haarterheide (Hamont-Achel) en de Celtic Fields (Pelt).
Een twintigtal enthousiaste vrijwilligers werden zo erfgoedambassadeurs die meewerkten aan de ontsluiting van deze – tot dan vrij onbekende – plekken. Zo werd op elke site een zitbank en infozuil geplaatst en kan de geïnteresseerde bezoeker ook terecht in de ErfgoedApp voor oude foto’s van de opgravingen, tekeningen en zelfs een interview uit 1970 waarin grafplunderaars vertellen hoe zij te werk gaan op Limburgse urnenvelden. De sites werden ook verbonden door middel van een fietsroute die ontsloten werd in een brochure.

Ook na afloop van dit project blijven de erfgoedambassadeurs met hun acties, zoals gidsen en monitoring, werken aan het vergroten van het draagvlak voor dit archeologisch erfgoed.

Download de fietskaart hier.


Partners:


            

Met financiële steun van:


    

Contactpersoon