Wat doen we

Vleermuizenstudie en dreefherstel Ter Dolen


Projectperiode: januari 2020-juli2022


Het beschermd landschap Ter Dolen in Houthalen-Helchteren is een prachtig cultuurhistorisch en gevarieerd gebied van eikendreven, het kasteelpark, beekvalleien, bossen en hooilanden.
Met dit project willen we samen met de gemeente Houthalen-Helchteren en Natuurpunt onderzoeken welke vleermuizen er actief zijn en hoe ze het gevarieerde landschap gebruiken om te overleven.
De uitgebreide vleermuizenstudie zal ons een beter zicht geven op het belang van landschapselementen voor vleermuizen. Waar situeren zich de winter- en zomerverblijfplaatsen bijvoorbeeld, welke vliegroutes gebruiken de vleermuizen, waar bevinden zich de jachtgebieden, welke barrières zijn er…Met deze inzichten kunnen we concrete maatregelen voorstellen om het gebied vleermuisvriendelijk te beheren waardoor het leefgebied van de vleermuizen versterkt wordt.
Er worden ook al dringende werken uitgevoerd zoals de bescherming van koloniebomen, boomverzorging, achterstallig beheer van kleine landschapselementen…

Dit biodiversiteitsproject wordt gesubsidieerd door de provincie Limburg en is een samenwerking tussen het Regionaal Landschap Lage Kempen, de gemeente Houthalen-Helchteren en Natuurpunt.Studie.

Partners:


        

Met financiële steun van:


    

Contactpersoon

Peter Roosen
Landschapszorg en parkbeheer


peter.roosen@rllk.be
+32 11 78 52 59