Wat doen we

Wandelknooppunten De Wijers


Projectperiode: september 2022-juli 2024

De Wijers, het land van 1001 vijvers en één van de grote landschappelijke eenheden van Limburg krijgt een eigen wandelknooppuntennetwerk.
Tijdens de pandemie ontdekten veel mensen hun eigen streek en ook in de naweeën ervan zien we nog steeds een sterke toename van wandelaars in deze gebieden. Veel mensen maken dus van wandelen een actieve en blijvende vrije tijdsbesteding.


De Wijers telt in totaal 9 lokale wandelgebieden, die goed zijn voor 289 km aan bestaande wandelroutes. Met het koepelproject “Meerkeuze wandelen in De Wijers” zal het Regionaal Landschap Lage Kempen de bestaande routes verbinden met de toeristische bezienswaardigheden, natuurparels, attracties, lokale streekproducten en het toeristisch onthaal van deze gebieden.

In totaal zullen er op die manier meer dan 223 km aan nieuwe wandelwegen gecreëerd worden. Dat zorgt voor een totaalbeleving van natuur, landschap en erfgoed in combinatie met het sportieve en culinaire element. Het wandelnetwerk zal in het totaal dus 500 km aan wandelpaden voorzien, wat ook meerdaagse wandelingen toelaat.

Het wandelnetwerk zal zorgvuldig worden voorbereid in samenspraak met alle partners en betrokken partijen om tot een uitgebalanceerd routevoorstel te komen dat rekening houdt met de attracties, de fijnmazigheid, de wandelkwaliteit, de ecologische draagkracht en de landschapsbeleving. Ook zal er extra aandacht zijn om De Wijers klimaatproof te maken. Zo zullen ook bestaande knelpunten, die door de klimaatsverandering ontstaan zijn, worden aangepakt om de indrukwekkende biodiversiteit in De Wijers te beschermen.

Gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Inge Moors: “Een wandelnetwerk kan ook een stimulans zijn voor een groter streekbewustzijn bij de burger én de ondernemer. Die laatste willen we dan ook graag aanzetten om meer productontwikkeling en promotie te koppelen aan De Wijers, om zo een nog grotere economische valorisatie van het wandelen te bekomen, wat alleen maar ten goede komt aan onze streek.”

De uitrol van het netwerk zal gefaseerd gebeuren, om in 2024 een volledig uitgebouwd en kwaliteitsvol wandelknooppuntennetwerk te bekomen.

 

Tips gezocht!

Ken jij de Wijers op je duimpje en weet je nog wel een leuk plekje dat we mee kunnen opnemen in het netwerk?
Kom dan op zondag 15 oktober van 10u tot 13u naar onze brainstorm in het prachtige kasteel Engelhof in Hengelhoef, Houthalen-Helchteren. 
Wij voorzien koffie, thee, versnapering én een broodjeslunch!
MEER INFO EN INSCHRIJVEN: info(at)RLLK.be

Contactpersoon

Els Jorissen
Recreatie


els.jorissen@rllk.be
+32 11 78 52 59