Wat doen we

Wandelnetwerk Bosland


Projectperiode: 2017-2019

Samen met de Boslandpartners en met steun van Toerisme Vlaanderen, werkte het Regionaal Landschap Lage Kempen een wandelnetwerk uit in Bosland. Goed voor meer dan 400 km wandelplezier in Bosland!

Het Boslandnetwerk loopt door Lommel, Pelt, Hechtel-Eksel en Peer. Dankzij dit wandelconcept met knooppunten is het mogelijk om de bestaande, kwalitatieve wandelroutes te combineren met onontdekte plekjes in Bosland. Wandelaars kiezen zelf welke plekjes ze in Bosland willen ontdekken en kunnen op voorhand een leuke route uitstippelen door de knooppunten te selecteren. Het wandelnetwerk wordt door Bosland ingezet als toeristische troef.

Om de kwaliteit van de wandelpaden te handhaven werd er voor de nieuwe paden een strenge selectie uitgevoerd. De wandelpaden lopen door landschappelijk gaaf gebied en zijn voor meer dan 70% onverhard. De grote troeven van Bosland, namelijk de hoge natuurbeleving en de vele kindvriendelijke belevingselementen, worden door het wandelnetwerk met elkaar verbonden.
Het wandelnetwerk in Bosland is het eerste wandelnetwerk in Vlaanderen dat uitdrukkelijk inzet op familievriendelijkheid. Bovendien sluit het netwerk aan op de netwerken van Antwerpen en Nederland.

Het Boslandnetwerk is het tweede wandelnetwerk in Limburg, naast de Voerstreek. Er werden in totaal maar liefst 1650 nieuwe palen geplaatst, als aanvulling op de bestaande palen. In totaal zijn er 323 knooppunten in het netwerk, goed voor meer dan 400 kilometer wandelplezier in Bosland.

De routes zullen via arbeiders uit de sociale economie worden gecontroleerd en in goede kwaliteit behouden blijven. De gemeenten stellen zich hiervoor garant. Het Regionaal Landschap zorgt via haar project Limburgse Landschapsteams voor de regie van het routeonderhoud.

Er werd een wandelnetwerkkaart ontwikkeld met leuke extra’s zoals een inspiratieboekje voor volwassenen en kinderen.

meer info over de streek: www.bosland.be

(foto's: Monique Abrahams)

Partners:


            

Met financiële steun van:


                    

Contactpersoon

Els Jorissen
Recreatie


els.jorissen@rllk.be
+32 11 78 52 59