Wat doen we

Wandelnetwerk Groote Heide


Projectperiode: 2019-2020

Op vraag van de gemeenten Pelt en Hamont-Achel werkt het Regionaal Landschap Lage Kempen een wandelnetwerk uit aan Belgische zijde van het natuurgrenspark de Groote Heide. De Groote Heide is een natuurgrenspark dat zich uitstrekt over 6 gemeenten aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens. De bestaande wandelroutes worden kwalitatief verbonden, waardoor er aan onze zijde van de Groote Heide meer dan 220 km wandelroute te belopen is. Het wandelnetwerk vormt met de Nederlandse zijde van de Groote Heide nu één geheel én sluit aan op het wandelnetwerk van Bosland.

Dankzij dit wandelconcept met knooppunten is het mogelijk om de bestaande, kwalitatieve wandelroutes in Pelt en Hamont-Achel te combineren met onontdekte plekjes. Wandelaars kiezen zelf welke plekjes ze willen ontdekken en kunnen op voorhand een leuke route uitstippelen door de knooppunten te selecteren.
Om de kwaliteit van het wandelnetwerk te handhaven, werd er voor de meer dan 80 kilometer aan nieuwe paden een strenge selectie uitgevoerd. De wandelpaden lopen door landschappelijk gaaf gebied en zijn voor meer dan 50% onverhard.

Het Groote Heide netwerk is het derde wandelnetwerk in Limburg, naast de Voerstreek en Bosland. Er werden in totaal 435 nieuwe palen geplaatst, als aanvulling op de bestaande palen. In totaal zijn er 182 knooppunten in het netwerk opgenomen.

De aanleg van het wandelnetwerk wordt volledig door de gemeente Pelt en Hamont-Achel betaald.

Meer info over natuurgrenspark De Groote Heide vind je hier.

Met financiële steun van:


        

Contactpersoon

Els Jorissen
Recreatie


els.jorissen@rllk.be
+32 11 78 52 59