Wat doen we

Jong Redt Oud: urnenveld Dorperheide

Jong Redt Oud

Het vijfde leerjaar van basisschool De Vlieger uit Kaulille en de erfgoedambassadeurs van Verhalen uit de bodem  slaan in het schooljaar 2020-2021 de handen in elkaar om het urnenveld Dorperheide voor de toekomst te beschermen. Dat doen ze met financiële ondersteuning van de Provincie Limburg via een Jong Redt Oud-project dat de gemeente Bocholt indiende. IOED Lage Kempen ondersteunt de gemeente en de vrijwilligers bij het hele traject. 

Urnenveld Dorperheide is een urnenveldsite uit de vroege ijzertijd (800-400 voor Christus) die zich in de bossen van Kaulille (Bocholt) bevindt. De archeologische site is in 2018-2019 vrijgemaakt van bomen, nadat deze in de loop der jaren begroeid was geraakt met een bos. Door de creatie van een open plek zijn de 12 lage grafheuvels weer zichtbaar. In het project Verhalen uit de bodem werd er ook een infozuil en zitbank op de site geplaatst. Daarnaast wordt de site ook ontsloten via de ErfgoedApp en met een fietsbrochure. Op 28 oktober 2020 werd de archeologische site definitief beschermd.

Archeologiedagen

De aftrap van het Jong Redt Oud-project werd genomen op vrijdag 9 oktober 2020 tijdens Archeologiedagen 2020 . Bijna 50 leerlingen reden met de fiets vanuit basisschool De Vlieger naar het vlakbij gelegen Urnenveld Dorperheide. Na een woordje uitleg door de Erfgoedambassadeurs over het behoud en beheer van een archeologische site hielpen de leerlingen onder begeleiding van de Landschapsteams met het verspreiden van heidestrooisel en het verwijderen van kleine boompjes. Hiermee zorgden ze ervoor dat de oorspronkelijke vegetatie hier terug groeit en er voorkomen kan worden dat het urnenveld opnieuw bebost geraakt. Heideherstel is goed voor de bewaring van het archeologisch erfgoed en de biodiversiteit.

Les in de klas

Erfgoedambassadeurs Ann en Toon zijn op 27 oktober een les in de klassen van het vijfde leerjaar gaan geven. Een goede voorbereiding op de activiteiten die in 2021 nog zullen volgen waaronder: een bezoek aan de archeologische vondsten, een workshop urnen maken, de urnen afbakken in een pitfire en het inrichten van een outdoor tentoonstelling op het urnenveld. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Wordt vervolgd!

 

Partners:


    

Met financiële steun van:


        

Contactpersoon

Erfgoeddienst
Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst


erfgoed@rllk.be
+32 11 78 52 59