20 jaar RLLK

Erfgoed kruidt ons landschap

 Gemeenten alle gemeenten
 Thema erfgoed
Jaartal sinds 2002

In de Lage Kempen worden we omringd door erfgoed: urnenvelden, grafheuvels, Celtic fields, kasteeldomeinen, parken, kapelletjes, schansen, teutenhuizen, kerken, mijnterrils, molens, houtkanten, … Zij maken onlosmakelijk deel uit van ons landschap en bepalen het streekkarakter van de Lage Kempen. Het is onze missie om dit erfgoed te bewaren en te laten beleven.
De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst werkt al sinds 2018 aan deze missie via adviesverlening en allerlei projecten.

Leerlingen van basisschool De Vlieger in Bocholt leerden in 2021 meer over het urnenveld Dorperheide in hun gemeente door zelf urnen te maken, een urnententoonstelling te houden en door heidestrooisel te verspreiden over het urnenveld.

Aan drie waardevolle archeologische sites (Het urnenveld Dorperheide in Bocholt, de grafheuvels Haarterheide in Hamont-Achel en de Celtic Fields in  Pelt werd een zitbank met infozuil geplaatst en een twintigtal enthousiaste vrijwilligers werden bereid gevonden om als erfgoedambassadeurs mee te werken aan de ontsluiting van deze – tot dan vrij onbekende – plekken. De sites werden via verbonden via een fietsroute .

Ook proberen we jongeren te enthousiasmeren voor erfgoed tijdens de archeologiedagen waar we op zoek gingen naar een eeuwenoude stuifduin en via jong redt oud projecten leerden we jongeren vitsen en lemen.